Hållbarhet

Satellitskinn och hållbarhet

Hållbarhetsperspektivet genomsyrar hela Satellitskinn's arbete, skinnen är från avfall från mindre vilthanteringsanläggningar och slakterier. Det garvas sedan i EU för kortare transporter och garvningen sker helt utan krom.

Miljöbalken

Satellitskinn tar tillvara på de resurser samhället har och förädlar dem på ett medvetet sätt både för miljö och människa. Mer information återfinns i paragraf 5 avd1 kap2 av Miljöbalken 1998:808: Alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheterna att

1. minska mängden avfall,

2. minska mängden skadliga ämnen i material och produkter,

3. minska de negativa effekterna av avfall, och

4. återvinna avfall.


Agenda 2030

I FN´s Agenda 2030 så arbetar Satellitskinn utifrån:

Mål 2 – ett hållbart jordbruk. Ett genomtänkt hanterande av naturen resurser innefattar inte att resurser som skinn kasseras.

Mål 6 – Hållbar förvaltning av vatten. Skinnen garvas med vegetabiliska garvämnen utan krom och allt restvatten skickas till reningsverk.

Mål 9 – Hållbar industrialisering och främjandet av innovation. Genom utvecklingen av en kromfri garvningsprocess för vildsvinsskinn.

Mål 13 – Bekämpa klimatförändringar. Genom garvning i Europa. minskar koldioxidutsläppen från transporter.

Naturvård - ett hållbart jordbruk

Agenda 2030; mål 2. Fåren är en central del i den svenska naturen, likaså hjorten och till viss del även vildsvinet. Dessa djuren föds inte upp för sina skinn, istället så kasseras skinnet efter skott eller slakt samtidigt som majoriteten av de skinnvaror svenskar handlar är sydda av importerat skinn. Avskjutningen av viltet sker för att hålla naturen i balans för att minska förstörelse av skogs-, åkermark och viltolyckor.

Lamm

Lammen är en central del i den svenska naturen, de trampar inte ned vegetationen på samma sätt som nötkreatur gör vilket gör lammet mer skonsamt för naturen vid bete. Lammen ger kött vid slakt, ullen och skinnet kastas ofta vid slakttillfället.

Vildsvin

Det skjuts över 100.000 vildsvin per år vilket anses vara för lite då de orsakar stora skador på svenskt jordbruk. 150.000 vildsvin per år är det preliminära målet för att minska förstörelsen på åkermark och skog. Detta är över 100.000 hudar per år i Sverige som blir rent avfall. Vi går mot att avfallet ökar istället för att det minskar vilket är en negativ utveckling som inte går i linje med FN´s Agenda 2030. 150.000 vildsvinsskinn motsvarar över 100.000 kvadratmeter skinn eller 10 hektar som istället kan bli hållbart skinn.

Hjort

Dov- och kron-hjort återfinns runt Mälardalen och i Skåne och populationerna samt avskjutningen ökar - detta leder till mer resurser som inte blir korrekt omhändertaget. Det är därför det är viktigt att ta tillvara på skinnet på ett rätt och riktigt sätt istället för att importera skinn från Afrika och Asien eller från Europeiska garverier som får råvaran från samma världsdelar. Detta minskar transportsträckorna och säkerställer att djuret har levt ett värdigt liv.

Bevisad minskad miljöpåverkan genom spårbarhet

Agenda 2030; mål 6. Ärlighet kring var råvarorna kommer ifrån är centralt i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle, därför är skinnet spårbart ned till slakteri- och garverinivå får att påvisa den minskade miljöpåverkan som skinn från Satellitskinn har jämfört med konventionellt kromgarvat skinn från nötkreatur. Slakterierna och garverierna regleras av EUs regler kring slakt (EG nr 1099/2009) och utsläpp (BAT/BREF) respektive.

Innovation

Agenda 2030; mål 9. Tillvaratagandet av existerande resurser som annars kastas är grunden i Satellitskinn’s arbete. Utvecklandet av kromfria garvningsprocesser för skinn som tidigare inte tagits hand om är även det nödvändigt för människa och miljö.

Utsläpp

Agenda 2030; mål 13. Utsläpp från långa transporter som sträcker sig över världsdelar står för en betydande del av världens koldioxidutsläpp därav valet av garverier och berederi i Europa. Vegetabilisk och syntetisk garvning använder inte krom som är skadligt för natur och cancerframkallande för människor.

Få skinnprodukter som säljs i Sverige idag är sydda med skinn garvat i Europa och ännu färre med skinn från Sverige. Med skinn från Satellitskinn får ni Europa-garvat skinn från svenska djur.